Att prova hörapparat

Att prova hörapparat


Vid första besöket
gör vi en behovsbedömning. Vi tar ett hörselprov och går igenom det tillsammans med dig. Vi vill veta vid vilka tillfällen du tycker att du har svårt att höra och vad du vill ha hjälp med. Har du några fritidssysselsättningar, arbetar du och så vidare. Har du haft problem med dina öron tidigare eller har pacemaker vill vi gärna veta det också. Vi vill ha en helhetsbild av dig och dina hörselproblem.

När vi vet lite mer om dig och din hörsel kan vi ge förslag på vilken typ av hörapparat som skulle passa samt om du ska ha en eller två hörapparater. Du kan då välja mellan att låna en hörapparat genom landstinget eller köpa den själv. Vad detta innebär kommer din audionom gå igenom under besöket. Man betalar alltid en förskrivningsavgift för hörapparaterna på 600 kronor. Väljer man en mer avancerad hörapparat kan det tillkomma ytterligare kostnader. En ny tid bokas sedan för utprovning av hörapparaten/erna.

Vid utprovningsbesöket provas hörapparaterna ut. Vi ställer in dem efter din hörsel och efter hur du tycker att det låter. I början kommer det att låta mycket ovant och det är många biljud som man inte är van att höra som nu hörs i hörapparaten. Det kan för en del personer vara svårt att vänja sig vid ljudet i hörapparaterna och det är därför viktigt att använda dem mycket under testperioden så att hjärnan hinner vänja sig vid alla nya ljud.

När ljudet är inställt går vi igenom med dig hur du sköter hörapparaterna och hur du får dem på plats i öronen. Detta kan man också behöva öva lite på. Du får nu med dig hörapparaterna hem i cirka två veckor. Under dessa veckor ska du prova hörapparaterna i så många olika ljudmiljöer och situationer som möjligt. Skriv gärna upp kommentarer och reflektioner för att ha med dig så mycket information som möjligt till audionomen när du kommer tillbaka på uppföljningsbesöket.

Vid uppföljningsbesöket går vi igenom hur det har gått för dig med hörapparaten/erna. Eventuellt behöver vi justera ljudet lite eller prova en annan hörapparat. Vad man gör under detta besök beror mycket på hur du har upplevt hörapparaterna, varför det är viktigt att du har använt dem mycket och kan ge audionomen information om hur det har gått. All information är viktig för att audionomen ska kunna justera hörapparaten. Eventuellt bokar vi in ytterligare uppföljningsbesök.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *